Veilig verkeer in Oekene (Roeselare)

In december 2018 postte ik een video op YouTube waar ik de soms gevaarlijke verkeerssituatie in Oekene (Roeselare) aankaartte. Het ging dan vooral om het traject vanaf de kerk van Oekene richting de school. Een weg met een paar asverschuivingen die door de geringe breedte van de weg gevaarlijk is wanneer fietsers en automobilisten elkaar moeten passeren.

Een paar maand later was de situatie nog steeds dezelfde en leek het me een goed idee om zelf eens na te denken hoe dit beter zou kunnen. Ik heb een voorstel waarbij de zwakke weggebruikers (fietsers en wandelaars) zo conflictvrij mogelijk het traject kunnen afleggen met een minimum aan inspanningen.

Ook hiervan heb ik een video gemaakt en daar roep ik de hulp in van de bevolking om mee te denken naar een goede oplossing.

Via een formulier kan men feedback geven op mijn voorstel of een ander voorstel doen.

Het probleem is Sint-Elooiswinkelsestraat in Oekene. Die is smal en heeft een paar asverschuivingen en een verkeerseilandje. Er is ook een fietssuggestiestrook voorzien en die maakt de baan heel smal en het is onmogelijk om een auto en een fietser tegelijk te laten passeren. Dit geeft vaak gevaarlijke situaties voor zowel de automobilist als voor de fietsers. Iets verderop ligt de lagere school van Oekene en ouders zijn ook niet geneigd om hun kinderen naar school te laten fietsen langs die weg. In mijn voorstel laat ik de fietser langs een parallelle weg fietsen (Kerkweg, Burgemeestersstraat, en via het speelpleintje terug naar de Sint-Elooiswinkelsestraat). Dit is een autoluwe weg waar het veilig fietsen is voor de (jonge) kinderen. Er is wel 1 probleem. Hoe voorzien we een veilige oversteek ter hoogte van het dorpsplein (gebied in de rode cirkel)? Het is op die vraag dat ik nog een antwoord zoek.