Nieuwe vlog: Riebedebie naar Lier
Wat hebben Louis Zimmer, Felix Timmermans, Walter Grootaers en Jan Ceulemans met elkaar gemeen? Ze zijn allemaal bekend in Lier. Maar is Lier ook de moeite voor een uitstap? Met ons gezin gingen we naar deze ‘stad aan de Nete.
Lier ligt op slechts een half uurtje van onze vorige halte ‘Technopolis’ (Mechelen).
Na een portie weetjes en experimenten gunnen we ons hoofd wat rust .
Aangezien we over de middag toekwamen, was de dienst toerisme uiteraard nog gesloten. Maar we hadden thuis al een wandeling gevonden via de website www.visititlier.be. Op deze site vind je verschillende soorten wandelingen. Keuze genoeg. Open configuratie-instellingen
Wij kozen voor een route langs de stadsvesten – ‘de groene gordel rond het centrum’ (kleine 5 km).
Deze start op het prachtige plein van de Grote Markt. Deze brengt je langs alle ‘must sees’ van de stad: het Belfort, de bekende Zimmertoren, Sint-Gummaruskerk, het Begijnhof.
Tijdens onze wandeling ervaarden we Lier echt als een stad waar je tot rust kunt komen. Kuierend langs het water, in de natuur en door die charmante Middeleeuwse straatjes. Echt genieten!
Wat we niet deden (want er was op voorhand reservatie* nodig), maar blijkbaar ook een aanrader is, is een boottochtje. Een stad van op het water aanschouwen, is altijd een meerwaarde.
*Door de corona-maatregelen dien je wel te boeken (minstens een anderhalf uur op voorhand): via het nummer 0485/84 58 21; te bereiken van 9u-19u. Ze varen elke dag van 10u-18u.
Na onze verkenning van de stad, sprongen we toch nog binnen bij de dienst toerisme (die ondertussen gelukkig open was). Deze vriendelijke man gaf ons nog de tip om eens langs te gaan in het Stadsmuseum.
Tip: je kan in dit gebouw ook gewoon binnen voor een plaspauze.
Het was onze oudste zoon die het museum zelf ook wel eens wilde zien.
We hadden onze bedenkingen of onze jongens een ‘stadsmuseum’ wel leuk zouden vinden, maar tegen alle verwachtingen in, was dit museum een hele mooie afsluiter.
Het stadmuseum is een klein museum waar de geschiedenis van Lier en zijn bewoners centraal staan. Mooie beelden, schilderijen, verhalen…
Ook de kinderen konden doorheen het museum af en toe een activiteit doen. En natuurlijk was de replica van een mammoetskelet voor hen dé blikvanger.
Lier wordt soms omschreven als ‘Brugge in het klein’ en dit vind ik een mooie vergelijking: bijna even charmant, maar gelukkig wel minder druk.
Zeker de moeite waard.