Nieuwe vlog: Riebedebie naar het kasteel van Beauvoorde

Onze jongens en ridders…door onze voorbije reizen in Engeland…weten wij dat dit bij de familie Vangampelaere-Vanneste een geslaagde combinatie is. Nu eens testen of een Belgisch kasteel evenveel tot de verbeelding spreekt van onze jongens (Sam, 10 jaar en Jonas, 8 jaar). Voor onze eerste uitstap als erkende ‘Riebedebie’reporter wilden we het nog wat dicht bij huis houden en kozen we voor het kasteel in Beauvoorde. Onze jongens googelden meteen om te piepen hoe dit er uit zag. Wanneer ze het herkenden als het kasteel van Skulltor, de riddergeest uit Nachtwacht, was hun interesse onmiddellijk gewekt.

Na verplichte reservatie (remember – coronatijd :-)) stond het vast…zaterdag 13 maart 2021…onze eerste reportage voor Riebedebie wordt een feit. Geladen met picknick en camera’s…off we go…Open configuratie-instellingen

Na een klein uurtje rijden arriveerden we in het charmante dorpje Beauvoorde. Zonnig, maar het waait ongelooflijk hard. Een wandelingetje rond het kasteel zal helaas niet voor vandaag zijn. We vervolgden het pad tot aan het kasteel. Een middeleeuwse bel hing daar uitnodigend voor de kinderen om ‘belletje-trek’ te doen. Gelukkig is het hier wel toegestaan ;-). Een vriendelijke, oudere man begroette ons, maar blijkbaar moesten we ons eerst aanmelden bij het onthaal. Oeps, dat hadden we gemist. Hup terug! Een beetje weggestoken, maar we vonden dan toch het onthaal. Daar werden we ontvangen door een rustige medewerkster die ons toelichtte hoe het bezoek verloopt. Met de gsm als audiogids in de hand, loop je door het hele pand. Er is er één voor volwassenen en één voor kinderen. Je scant steeds de QR-codes met je mobieltje en zo word je door het kasteel meegevoerd naar het verleden. De jongens wilden uiteraard elk apart luisteren, dus… mama en papa ‘offerden’ 😉 hun gids op zodat ze konden luisteren naar de boeiende verhalen over ridder Arthur Merghelynck en ‘collega kasteelheren/vrouwen’. TIP: zorg dat je gsm zeker helemaal opgeladen is, want de batterij is haast helemaal opgebruikt tegen het einde van het bezoek… Toen wij er waren liep de nieuwe expo Monumenten ‘gestript’. Doorheen het kasteel waren er verschillende stukjes uit gekende en minder gekende stripverhalen te zien. Uiteraard allemaal met fragmenten die verwezen naar Middeleeuwse tijden. Leuk gedaan. De bordjes met verhalen ‘feit/fabel’ zorgden ook voor interessante weetjes. En ook de vriendelijke, oudere ‘bewaker’ deelde zijn kennis, ‘testte’ de kinderen en zorgde voor wat animatie.

Eventjes zijn we afgeweken van de genummerde tocht doorheen het kasteel om de toren te ‘beklimmen’. Eenmaal boven hadden we een mooi zicht op de streek. In zo’n geval zie je dat de herfst/winter met kale bomen zo ook zijn voordelen heeft :-). Als je heel goed kijkt, zou je zelfs Brugge, Gent en Kortrijk zien liggen. Na een goed anderhalf uur hadden, waren we rond. Tevreden en voldaan. Onze jongste vond de audio-gids de max. Die heeft geluisterd van begin tot einde. Onze oudste vond het boeiender om rond te kijken en de feitjes/fabeltjes te ‘bestuderen’.

Sowieso een geslaagde uitstap en aanrader; voor jong en oud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *